AJATUKSIA ETÄTYÖSTÄ!

Koronaviruksen jyllätessä moni on siirtynyt suositusten mukaan etätöihin. Näin myös meillä, ne ketkä pystyvät omia töitään hoitamaan etänä ovat kotona!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Miten etätyö sujuu kotona? Mitä etuja tai haittoja etätyöstä on? Toisille tämä tilanne saattaa olla "normaali" eli etätöitä on tehty ennenkin. Toiset taas eivät välttämättä ole ikinä tehneet etätöitä vaikka se olisi ollut mahdollistakin. Haasteen tästä tekee myös normaaliin etätyöhön verrattuna se että todella monella meistä on siellä kotona myös etäkoululaisia, etäeskarilaisia ja etäpäiväkotilaisia. Samaan aikaan siis äärimmäisen moni tekee töitään ja auttaa lapsiaan. Eikä tämä edes välttämättä riitä. Kaikkien meidän on syötävä jotain, eikä se ruoka aina ole valmiina. Uloskin olisi jossain vaiheessa päästävä. On siis varmaan sanomattakin selvää että normaali klo 8-16 työpäivä ei tällaisessa tilanteessa onnistu. Joustavuutta tarvitaan siis niin työnantajan kuin työntekijänkin puolelta. Sanan itsekkyys on saanut tällä hetkellä unohtaa.

Moni asia pystytään nykyään hoitamaan etänä, onneksi. On kuitenkin asioita joihin haluaisit esimerkiksi kysyä työkaverin mielipidettä. Asian voi toki hoitaa sähköpostilla, viestillä tai puhelulla, mutta se ei aina ole sama asia. Joskus ääneen pohtiminen muiden kanssa auttaa monessakin asiassa. Sosiaalisuus puuttuu, toiset kaipaavat sitä ja toiset taas eivät!

Se miten etätyöt kotona sujuu on paljon luonteesta ja asenteesta kiinni. Tästä selvitään asennetta vaaditaan nyt jokaiselta. Mitä etuja tilanteesta voisi olla? Aamulla sängystä noustessa astut muutaman metrin ja olet "työpaikalla". Aikaa "ei tarvitse" tuhlata laittautumiseen tai vaatteiden miettimiseen, verkkarit ja villasukat jalkaan ja töihin. Aamupalan voit nauttia koneen äärellä. Maisemat ovat erilaiset kuin töissä. Jos niitä lapsia on kotona, olet heitä lähempänä enemmän. Saat iloita jo päivän aikana jostain lapsen tekemästä asiasta kuten lumiukosta.

Mitä haittoja sitten etätöistä voi olla? Samat asiat jotka voivat olla etuja, saattavat koitua myös haitaksi. Seinät kaatuvat päälle kun koko ajan ollaan kotona. Olo saattaa olla "nuhjuinen" kotiverkkareissa. Lasten keskeytykset vievät oman keskittymiskyvyn työstä.

Tuntemuksia ja ajatuksia on varmasti monia. Tilanne ei ole normaali ja meiltä jokaiselta vaaditaan pitkää pinnaa. Jokainen meistä voi kuitenkin oppia tässä tilanteessa itsestään jotain työntekijänä, työnantajana, äitinä, isänä, aviopuolisona, ihmisenä.

Maailmassa velloo huoli ja epävarmuus. Yritetään kuitenkin kaikesta huolimatta ajatella edes välillä positiivisesti. Tämä on vain väliaikaista ja tästä selvitään YHDESSÄ!

PYSÄHDY, KUUNTELE, ILOITSE, NAUTI!

VÄLITETÄÄN TOINEN TOISISTAMME, OLLAAN VASTUULLISIA, PYSYTÄÄN TERVEINÄ!

Uusimmat
Arkisto